De langetermijn-etsbrug

Bij het ontbreken van laterale bovenincisieven wordt bij jongeren vaak gekozen voor plaatsing van een etsbrug, om op latere leeftijd over te gaan tot implanteren. De etsbrug wordt dan dus gezien als tijdelijke voorziening. Maar kunnen we een etsbrug met een betere prognose maken, en kunnen we de levensduur daarvan verlengen?

De langetermijn etsbrug.pdf

Composiet, wat kan er niet?

Wanneer een ontbrekend element vervangen wordt, gaat de voorkeur vaak uit naar een vaste voorziening. Tegenwoordig willen we steeds meer non-invasieve en weefselbesparende alternatieven zoeken en toepassen voor zowel conventionele als implantaatgedragen vaste voorzieningen. Fiber-Reinforced Composite Fixed dental prostheses is een voorbeeld van zo’n alternatief. Eerdere onderzoeken stelden dat composietbruggen met een goed ontwerp en versterkt met voldoende glasvezels, in staat zijn om posterieure occlusale krachten te dragen en goed kunnen functioneren.

Composiet, wat kan er niet? (composietbrug).pdf

Uitdagend voor de behandelaar

 Intra-orale semi-directe composietrestauratie

Grote caviteiten zoals bij een endodontisch behandeld element of een element met een grote amalgaamrestauratie maken de behandeling lastig voor de behandelaar. In dit soort gevallen is het vaak uitdagend om een goede randaansluiting, contactpunt en occlusale vorm te verkrijgen. Factoren zoals de grootte en complexiteit van een caviteit, de behandelduur, het aantal benodigde sessies en de financiële mogelijkheden van de patiënt spelen een belangrijke rol in de materiaalkeuze voor een restauratie.

Uitdagend voor de behandelaar.pdf